sunnuntai 11. joulukuuta 2011

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo


”Tiedä asemasi, poika, tai se opetetaan sinulle.” Rypistin otsani ja katsoin vasemmalle, missä nainen ja hänen suojattinsa olivat astumassa takaisin vaunuihinsa; sitten he ajoivat pois kaikkien tuijottaessa heidän peräänsä, mikä olikin luonnollista, sillä tytöt olivat olleet toinen toisiaan kauniimpia, ja nuorin oli jättänyt varjoonsa kaikki muut. 

Venäjä on muutoksen partaalla, Romanovien 300 vuotta kestänyt valtakausi alkaa horjua, kun kansa alkaa vaatia muutosta. Nuori maalaispoika Georgi  on tapahtumien keskipisteessä saadessaan pestin Tsaari Nikolai II pojan Aleksein henkivartijana. Georgi tutustuu hallitsija perheeseen ja ihastuu päätä pahkaa suur-ruhtinatar Anastasiaan. Georgin ja Anastasian kielletty rakkaus leiskuu Talvipalatsin saloissa, piilossa Tsaarilta ja Tsaarittarelta.
Sota on päällä ja venäjällä vallitsee vallankumouksellisuus. Ruhtinas perhe on siirretty suojaan, pois talvipalatsista. Tsaari joka on alusta pitäen pitänyt Georgista, ja ehkä uskounut hänelle asioissa, joissa ei uskoutuisi muille sotilaille, on nyt ottanut Georgin mukaansa sotaan. Yllättäen Tsaari tekee päätöksen luopua kruunusta. Yhdessä yössä Tsaari ja koko ruhtinas perhe on kuljetettu pois, eikä kukaan tiedä mihin heidät on viety ”turvaan”, myös Georgi on jäänyt tyhjänpäälle. Onko venäjällä enää yhtään muuta ihmistä kuin hän, joka edelleen osoittaisi kunnioitusta Tsaarille ja hänen perheelleen? Georgi päättää löytää tiensä takaisin Anastasian luo.

1980, Lontoo. Georgi on jo kahdeksankymmentävuotias ja huolehtii kuolemansairaasta vaimostaan Zojasta. Zojan viimeinen toive olisi vielä kerran päästä käymään Venäjällä. Matka herättää paljon erilaisia tuntemuksia ja muistoja heidän molempiensa mieliin. Mutta miten Georgi ja Zoja ovat päätyneet Lontooseen ja mistä heidän tarinansa alkaa?

Tarina vuorottelee sulavasti kertomalla nuoren ja vanhan Georgin elämästä, välillä joutuu pysähtymään ja miettimään missä ajassa nyt mennään, koska myös vanhan Georgin tarinassa koetaan taantumia. Kaksi tarinaa on kuitenkin nidottu hyvin taidokkaasti yhteen ja jännitys kahden tarinan yhdistymisestä pitää loppuun asti. Romanovien viimehetkistä on kerrottu hyvin loisteliaasti ja yksinkertaisesta ja tarina saa janoamaan lisää tietoa. Huikaiseva tarina rakkaudesta ja historiasta!

Tämä kirja oli sattuma löydös Turun kirjamessuilta, ja olen niin onnellinen että löysin sen. Kirjan tarina oli täydellinen yhdistys romantiikkaa ja historiaa minun makuuni, ja olisin ahminut kirjan varmasti paljon nopeammin, jossei kouluhommien takia olisi ollut pakko keskittyä johonkin muuhunkin kuin tähän kirjaan. Suosittelen kaikille historian nälkäisille ja varsinkin niille joita kiinnostaa Romanovien elämä. Boyne on hyvin taidokas kirjailia ja tutustun varmasti enemmän hänen tuotantoonsa jatkossa.

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo
Bazar
Suomentanut: Laura Beck
2009
446s.
Arvosana: 5 (asteikko 1-5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti