””Täydelliselle hetkelle. Älköön se milloinkaan päättykö”, nuorukainen lisäsi ja joi.”
Cordelia ja Letty ovat Ohion kyläpahasen kasvatteja, joille kaupunki alkaa jäämään liian pieneksi. Tyttöjen suurin unelma on 1929 vuoden New York, ja sinne he suuntaavat Cordelian jouduttua vastentahtoisesti naimisiin.
Päästyään New York:iin tytöt vierailevat heti tämän hetken kuumimmassa salakapakassa Seitsemännessä Taivaassa, jotka kieltolaki on saanut kukoistamaan. Alkoholi on maalaistytöille uusi tuttavuus. Salakapakan huuruissa ja miesten flirttailun keskellä parhaat ystävät riitaantuvat ja eroavat toisistaan.
Letty on tullut havittelemaan kuuluisuutta näyttelijänä tai laulajana, mutta kun tiet erkaantuvat parhaan ystävän kanssa, saa hän uusia ystäviä ja alkaa työskennellä tupakkatyttönä Seitsemännessä taivaassa. Letty saa kuitenkin pian huomata miesten huomioivan hänet sykkivässä New Yorkissa täysin eritapaan, kuin kotona Ohiossa. Kuinka maalla kasvanut tyttö osaa erottaa miehistä ne lierot ja aidosti ystävälliset. Matkalla maineeseen tapaa monenlaista kulkijaa.
Cordelia on ystävyksistä vahvempi, hän on tullut etsimään kadonnutta isäänsä, jonka on kuullut asuvan New Yorkissa. Cordelian isä paljastuu kuuluisaksi viinatrokariksi Darius Greyksi. Yhdessä yössä köyhästä maalaistytöstä, tulee rikkaan perheen jäsen. Cordelian elämää kuitenkin varjostaa rakkaus uuden isän pahimman kilpakumppanin poikaan. Kuinka Cordelia voi nauttia ja miellyttää uuttaa perhettään kun hän on samalla rakastunut isänsä verivihollisen, ja onko rakkaus aitoa vai teeskenneltyä Thom:in puolelta?
Astrid seurustelee Cordelian uuden veljen, Darius Greyn pojan, Charlien kanssa. Heidän suhteensa on monimutkainen ja myrskyisä, Astridin miettiessä kuinka nuoren naisen tulisi miehiä kohdella, jotta heidän mielenkiintonsa pysyisi yllä. Astrid ystävystyy Cordelian kanssa ja heistä tulee parhaita ystäviä.
Anna Godbersen onnistui taas koukuttamaan minut niin, että luin kirjan vajaassa viikossa. Godbersen kertoo mielenkiintoisia pikkujuttuja 1920 –luvusta ja maalaa mahtavan miljöön. Hahmot ovat toisaalta yksinkertaisia, mutta toisaalta hyvin monimuotoisia, joka tekee heistä erittäin mielenkiintoisia. Kirjaa ei olisi missäänvaiheessa meinannut millään malttaa laskea kädestään. 1920 –luku on kieltolain voimassaolon takia erittäin mielenkiintoista aikaa, mikä luo jännittävän ja kuplivan, uutta odottavan, ilmapiirin kirjaan.
Letty on hyvin lapsekas, mutta kasvaa kirjan aikana, kun taas Cordelia ja Astrid ovat hyvin tietoisia itsestään ja vahvoja. Cordelian elämä ennen New Yorkkia jää hieman avoimeksi ja jää mietityttämään miksi siitä edes kerrottiin kirjassa. Kirjalle on kuitenkin vissiin luvassa jatkoa, joten jään odottamaan että asia tulee selkeytymään tulevaisuudessa. Samoin Astrid jäi aikalailla taustahahmoksi. Hän on mitä mielenkiintoisin ihminen, mutta toisaalta hänellä ei tuntunut olevan kovin suurta roolia Lettyn ja Cordelian tarinassa, mutta ehkä tämäkin muuttuu kun tarina saa jaksoa, ainakin toivon saavani tietää lisää Astridista. Kirjan prologi”En enää muista heistä moniakaan – mutta tuosta viimeisestä, hehkuvasta kesästä mieleeni jäi kolme tyttöä, joita en salli itseni unohtaa. Heistä kukin kulki kohti tuntematonta kohtaloaan , ja ennen kuin vuosikymmen ehti vaihtua, jokainen oli paennut omalla tavallaan – yhdestä oli tullut kuuluisa, yksi oli mennyt naimisiin ja yksi oli kuollut.”
jättää myös paljon ilmaan – kaikki nämä tapahtumat eivät tapahtuneet vielä.
Godbersen osaa pitää lukijansa jännityksessä, ennalta ei osaa arvata mitä tapahtuu. Pelkään vain tuleeko Young Bright Things –sarja toteuttamaan kirjailijan aikaisemman Huumaa –sarjan mukaista kaavaa. Hahmoille maalaillaan kovinkin ruusuista tulevaisuutta, mutta lopulta kaikkien maailma romahtaa, eikä monikaan saa onnellista loppua. Itse olen onnellisten loppujen kannattaja, ja petyn jos hahmon elämä pilataan kurjalla lopulla, sitä pelkään nyt tässäkin tapahtuvan, mutta toivon sydämestäni että niin ei käy.
Odotan innolla että tarina saa jatkoa!!
Anna Godbersen: Jazztyttö peilaa (Bright Young Things)
Karisto
Suomentanut Leena Perttula
2011
403s.
Arvosana:5 (asteikko 1-5)
Anna Godbersenin edellinen kirjasarja: Huuma –sarja; Huumaa, Juoruja, Erheitä, Hehkua. Sarja sijoittuu vuosien 1899 ja 1900 vaihteeseen, ja kertoo sen ajan seurapiirineitosten elämästä, rakkaudesta ja kateudesta.
Löysin tämän tänään alennusmyynnista ja, koska olin törmännyt tähän jo aiemmin, se lähti myös mukaan. En tavallisesti lue chick-littiä, mutta aikakausi kiinnostaa sen verran, että uskoisin sen menevän kevyenä viihteenä "vakavampien" kirjojen lomassa. Itse tosin pitäisin aika epärealistisena, jos kirjasarjassa olisi onnellinen loppu, sen verran rankka vuosi 1929 kuitenkin lopulta oli.
VastaaPoista