maanantai 28. tammikuuta 2013

Kate Furnivall: Pietarin jalokivi
”Kaikkein suurimmillaan kaaos oli kuitenkin Valentinan sydämessä. Hänen sydämensä unohti kuinka sen olisi pitänyt sykkiä. Se unohti olevansa elävä organismi ja se makasi hänen rinnassaan hiljaisen ja tyhjänä ikään kuin veri olisi valutettu siitä ulos.”


Eletään vuotta 1910, Romanovien valtakauden viimeisimpiä hetkiä bolševikkien vihan noustessa Pietarin pimeillä kujilla. Valentina Ivanova on Pietarin seurapiirien kiistaton kaunotar, jolle hänen isänsä on kaavaillut valmiiksi tulevaisuuden kapteeni Tšernovin vaimona. Tulinen, räiskyvä ja voimakastahtoinen Valentina ei kuitenkaan jaa samoja haaveitaan isänsä kanssa. Valentina on rakastunut palavasti tanskalaiseen insinööriin Jens Friisiin ja on valmis tekemään mitä tahansa heidän tulevaisuutensa puolesta.

Pietarissa eletään muutosten ajanjaksoa. Tsaari ja hänen ministerinsä joutuvat lukuisten murha yrtysten kohteeksi. Valentinan isän asema Tsaarin ministerinä, johtaa myös heidän perheensä lukuisten tragedioiden äärelle ja saa Valnteinan vannomaan ikuista kostoa vallankumouksellisille.

Valentina Ivanova on hyvin mielenkiintoinen ja monikerroksinen hahmo. Hän on älykäs, nokkela ja modernisti ajatteleva nuori nainen, joka taistelee päättäväisesti oman itsenäisyydensä puolesta. Valentiinan päättäväisyys, periksiantamattomuus sekä hänen intohimoinen tapansa rakastaa ovat ehdottomasti hänen hienoimpia ominaisuuksiaan. Valentina on valmis tekemään mitä tahansa suojellakseen siskoaan Katjaa sekä suhdettaan Jensiä kohtaan. 

Kate Furnivall on luonut uskomattoman elävän ja todentuntuisen tarinan Venäjän vallankumouksen hetkistä. Hahmot ovat uskottavia, samoin kuin heidän välisensä suhteensa. Furnivall kuvaa tapahtumia hyvin yksityikohtaisesti, luonnollisesti ja välillä jopa inhorealistisesti. Valentinan ja Jensin suhde on ihana tarina rakkaudesta, mutta se saa myös koko lukukokemuksen ajan pelkäämään pahinta, voiko tämä päättyä hyvin? 

Itse olen ihastunut suunnattomasti näihin Romanovien aikaa käsitteleviin romaaneihin (ja muihinkin 1900 -luvun alkua käsitteleviin romaaneihin) ja myös tämä teki minuun suuren vaikutuksen, se sai sydämeni pamppailemaan onnesta, jännityksestä, kauhusta ja inhosta. Tarinaa katsotaan monesta eri näkökulmasta; Valentinan joka on aina elänyt etuoikeutettua elämää, Jensin joka maahanmuuttajana toisaalta on vähän ulkopuolella kaikesta sekä Arkinin joka johtaa vallankumouksellisten joukkoa, ehkä tämä on yksi syy siihen miksi tarina pitää otteessaan niin hyvin. Jos olet romanttisten historiallisten romaanien ystävä, kehotan sinua tarttumaan tähänkin kirjaan! Kirja antaa ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.

Arvosana: 5 (asteikko1-5)
Kate Furnivall: The Jewel of St Petersburg
Suomentanut: Riie Heikkilä
2010
Helsinki-kirjat
448s.

1 kommentti: