sunnuntai 12. elokuuta 2012

Anna Godbersen: Ihania päiviä

"Suosionosoitukset kajahtelivat voimakkaina Lettyn korvissa, kun hän kulki ramppivalojen hehkusta kulissien viileyteen, ja ne raikuivat hänen korvissaan ja kannattelivat hänen askeleitaan vielä silloinkin, kun hän riensi toisten tyttöjen jäljessä pukuhuoneeseen. "Ajatella, että me teimme sen""

Anna Godbersenin ihastuttava Jazztyttö peilaa -kirja saa vihdoinkin jatkoa Ihanissa päivissä. Cordelia Grey ja hänen veljensä laativat suuria suunitelmia kostaakseen heidän isänsä draagisen murhan. Cordelialle on myös tärkeää vahvistaa asemaansa Greyn perheen jäsenenä. Letty Larkspur pyrkii päättäväisesti toteuttamaan unelmaansa laulajattarena, kun taas Astrid Donal suunnittelee päättäväisesti häitään Charlien kanssa.

Nimensäkin mukaan tarina on totisesti täynnä ihastuttavia, leppoisia ja huolettomia päiviä, joiden ei ikinä toivoisi loppuvan. Nuorten naisten elämä 1920-luvun hohdokkaassa New Yorkissa on täynnä juhlia ja romansseja, joiden suloisuus sekä mutkikkuus saa ainakin minun sydämeni pamppailemaan. Godbersen on onnistunut luomaan todella mielenkiintoisen ja nostalgisen kuvan entisajan New Yorkista, sen savuisista salakapakoista, viehkeistä tupakkatytöistä, kauniista tanssitytöistä heidän valmistuessaan suuren revyyn ensi-iltaan ja seurapiirineitien arjesta. Kirjaa lukiessa toivoo, että olisi itsekin päässyt näkemään New Yorkin 1920-luvulla. Tämä on ehdottomasti yksi asia mikä tekee kirjasta niin mukaansatempaavan ja kiinnostavan.

Mutta kuten sanontakin kuuluu "itku pitkästä ilosta", joutuvat Cordelia, Letty ja Astridkin huomaamaan sen, ettei elämä voi olla aina pelkästään ruusuilla tanssimista, vaan siinä joutuu myös kohtaamaan vastoinkäymisiä ja myöntämään itse tehneensä virheitä ja huonoja valintoja.

Godbersenin tarinan kerronnassa on jotain uutta ja erilaista. Romanttista hömppäähän nämä kirjat ovat, mutta silti nämä eivät ole mitään perinteistä hömppää, nämä ovat jotain paljon parempaa ja paljon enemmän...En vain löydä oikeaa sanaa kuvaamaan mitä se jokin on, joka saa aivan uudella tavalla janoamaan jatkoa näihin tarinoihin. Seurapiirityttösten tavallinen arki on Godbersenin kirjoissa kerottu mielestäni aivan mainiosti...ehkä se on toinen asia mikä tekee kirjasta erilaisen ja mukaansatempaavan. Suosittelen hänen kirjojaan kyllä kaikille, ihanaa huoletonta luettavaa, joka saa lukijankin unohtamaan arjen murjeet ja uskomaan, että elämä voisi olla pelkkiä ihania ja huolettomia päiviä.

Jatkoa sarjalle pitäisi ilmestyä alkuperäiskielellä jo tämän vuoden syksynä, mutta suomennosta joudumme odottelemaan varmaankin taas vuoden verran...
Jos mielit hankkia omaksesi tämän kirjan, kuten toivon kaikkien tekevän, kannattaa vertailla hintoja mistä kyseisen kirjan ostaa! Ensimäisessä liikkeessä mistä kävin kirjaa etsimässä maksoi tämä teos 37€, olin ihan järkyttynyt tästä hinnasta ja suuntasinkin toiseen kirjakauppaan jossa tämä samainen teos oli myynnissä 21€ hintaan! Aikamoinen ero.

Aikaisemmin samalta kirjailijalta ilmestynyt: Jazztyttö peilaa ja Huumaa -sarja. Itse olen sitä mieltä, että tämä ja edellin osa päihittävät Huumaa-sarjan, vaikkakin siitäkin pidin. Toivottavasti tämä Young bright things sarja jatkuu/päättyy yhtä lupaavasti.

Arvosana: 5 (asteikko1-5)
Anna Godbersen: Beautiful Days
Suomentanut: Leena Perttula
2011 (suom. 2012)
Karisto
383s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti