" Jadie katsahti ylös. "Ei ole hämähäkkejä. Eikä ikkunoita. Kukaan ei pääse sisään.""Ei pääse." -- "Hyvä", hän toisti. "Minä olen täällä turvassa"
Aavetyttö kertoo tositarinan pienestä Jadiestä, jonka elämä vaikuttaa päällisinpuolin yhtä normaalilta kuin kenentahansa lapsiperheen elämä. Jadie kuitenkin kärsii valikoivasta puhumattomuudesta, hän puhuu kyllä kotona, mutta koulussa hänestä ei saa irti pienintäkään sanaa tai tunnetta, ei iloa ei surua.
Psykologi ja erityisopettaja Torey Hayden muuttaa pieneen kaupunkiin, Peckingiin, hän on saanut uuden työn Jadien ryhmän erityisopettajana. Ryhmään kuuluu Jadien lisäksi autistinen Reuben, kommunikaatiokyvytön Philip ja tappelupukari Jeremiah. Jadie pärjää koulutehtävissä loistavasti ja on nokkela lapsi, erityisryhmään sijoittamisen syynä onkin ollut hänen puhumattomuutensa. Hayden aloittaa Jadien jututtamisen hyväksihavaitsemiaan metodeja käyttäen, eikä aikaakaan kun hän saa puristettua Jadiestä pienen ja hiljaisen vastauksen irti. Pikkuhiljaa Hayden kasvattaa Jadien luottamuksen itseensä ja Jadie alkaa puhumaan enemmän ja samalla hänestä alkaa paljastumaan pieniä eriskummallisia asioita. Miten lapsi osaa käyttää videokamertaa, aikana jona ne vielä olivat hyvin harvinaisia?
"Ei, ei se vissiin ole itse telkkarissa. Se vain laittaa minut telkkariin. Niin että minusta tulee filmitähti ja minä saan isona paljon rahaa."
Haydeniä ihmetyttää myös Jadien eriskummallisen kumara ja sisäänpäin käpertynyt ryhti, jonka hän kumminkin pystyy halutessaan ja vapautuessaan suoristamaan.
"Siksi kun minun on pakko olla kumarassa." "Miksi?" "Kun on pakko." "Mutta miksi?" "Ettei siskuskalut putoa."
Jadien luottamuksen kasvaessa Haydeniä kohtaan alkaa Jadie paljastamaan asioita itsestään ja elämästään, vaikka pitääkin tiukasti kiinni siitä missä raja kulkee. Jadien kertomat tarinat ja hänen käytöksestään muodostuvat tiedonrippeet paljastuvat kuitenkin aina vain painajaisemmiksi. Lopulta Jadien tarinassa ei enää tunnu olevan mitään muuta järkeä, kuin että se on suoraan kuin kauhuelokuvasta. Puhuuko tyttö totta, kuinka häneen voisi luottaa ja kuinka olla luottamatta?
Torey Hayden on psykologi ja erityisopettaja, joka on työskennellyt lasten parissa niin laitoksissa, kouluissa, sairaaloissa kuin yliopistoissakin. Hayden on kirjottanut monia romaaneja, perustuen hoitamiensa ongelmalasten tarinoihin. Aavtetyttö kertoo tarinan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja siitä miten monimutkaisesti ja voimakkaasti se vaikuttaa pienen lapsen henkiseen ja fyysiseen kehityksen, kuinka se sotkee lapsen ajatusmaailman ja elämän ja siitä kuinka lapset ovat uskollisia omille vanhemmilleen loppuun saakka.
Olen opiskellut tähänmennessä kaksi vuotta sairaanhoitajaksi ja juuri kesällä sain tiedon että pääsen siirtymään kätilöopiskelijaksi. Olen myös suorittanut mielenterveysharjoittelujakson lasten psykiatriassa, eikä nykymedian aikanakaan olisi päässyt välttymään kuulemasta mitä kaikkea kauheaa maailmassa näinäpäivinä tapahtuu. Silti tämä kirja oli järkyttävä. Jadien tarina on hyvin sekava, koska on kyse pienestä tytöstä jonka ajatusmaailma on täysin järkkynyt ja mennyt sekaisin kauheiden tapahtumien ja kelvottomien vanhempien johdosta. En osaa sanoa oliko kirja lukemisen arvoinen, koska tarina oli niin järkyttävä että se saa minut voimaan pahoin edelleenkin. Tarinan kertojana Hayden on siis onnistunut. Kirja on hyvin mukaansatempaava, eikä millään olisi malttanut lopettaa lukemista, vaikka samalla pelkäsi mitä seuraava sivu tuo tullessaan.
Arvosana: 4+ (asteikko 1-5)
Torey hauden: Ghost Girl
Suomentanut: Seppo Raudankoski
1991
Otava
301s.
Oon kans miettinyt, että pitäisi lukea näitä kirjoja. On varmaan mielenkiintoisia, kun liippaa omaa alaa niin paljon :)
VastaaPoistaJoo kannattaa miettiä tarkkaan! Ei ehkä ollut kumminkaan ihan häämatka lukemista :D
PoistaMä aloin lukemaan tätä kirjaa eilen ja luin yli puoleen väliin ja nyt alko pelottaa, että se kirjahan loppuu kohta! :c + ihan sairaan hyvä kirja, samaten se tiikerin lapsi, vai ... En nyt muista, mutta tykkään torey haydenin kirjoista ihan hirveesti ♥ ^w^
VastaaPoistaToreyn kaikki kirjat on tullut luettua ja taidan lukea uudelleen. Niiden avulla aloin tajuta monia ihmisiä ja
VastaaPoistaymmärtää lapsiakin ihan uudella tavalla, vaikka eivät olisi mitenkään ongelmaisiakaan. Voi silti käsittää, miten lapsen avoin ja vielä perspektiivitön ajatusmaailma voi kasvaa kieroon, jos hän kasvaa kieroonkasvaneitten aikuisten kanssa. Aikuisilla on todella suuri vastuu kasvattamansa lapsen tulevaisuudesta. Lapsihan oppii asioita vain matkimalla ja oppimalla ja tiedot tulee aikuisilta, joilla on jo perspektiiviä... Toki lapsen oma persoonallinen tahto ja äly tekee suuria ratkaisuja, mutta hän tarvitsee mallia
kuitenkin aikuisilta. Se on istutettu lapsen mieleen jo äidin kohdussa.
Haydenin romaaneista en ole kovinkaan innostunut, mutta hänen tositapahtumiin perustuvat kirjansa ovat todella kiinnostavia. Varsinkin Aavetyttö ja Tiikerin lapsi.
VastaaPoista